Jazz Singers
Sax Players
Trumpet Players
Trombone Players
Piano Players
Guitar Players
Bass Players
Drummers + Percussionists
Jazz Singers
Sax Players
Trumpet Players
Trombone Players
Piano Players
Guitar Players
Bass Players
Drummers + Percussionists
Index
EDDIE ENGELS - FLUEGELHORN & TRUMPET
De complete lippen training voor trompettisten en andere koperblazers.

Waarom dit boekje? Nou ik vind het de hoogste tijd om iedereen nu eens te vertellen op welke manier een trompettist, maar ook iedere andere koperblazer, zijn of haar warming-up dient te doen. De trompet (klein koper) is misschien wel het moeilijkste instrument dat er is. Trompetspelen is topsport en als iedere andere topsporter dient een trompettist zich dus ook op te warmen. Hoe ik dat weet, nou, laat ik zeggen, ik ben door schade en schande wijs geworden. Als gepensioneerd musicus heb ik een lang en gevarieerd leven achter de rug. Wat ik echter ook deed, of ik nu optrad als solist, werkte in de studio, tv-optredens deed of les gaf, ik ben altijd blijven studeren. Alleen, ik hechte immer te weinig belang aan een goede warming-up.

Inmiddels besef ik hoezeer ik mijzelf te kort gedaan heb. Als ik 35 jaar geleden op het idee was gekomen om elke dag de warming-up te doen zoals die in dit boekje beschreven staat, dan had ik mijzelf een hoop ellende kunnen besparen. Ik heb blijkbaar nooit voldoende toezicht gehad tijdens mijn studie en er is in mijn jonge jaren ook nooit iemand geweest die mij de importantie van een goede warming-up duidelijk heeft willen, dan wel kunnen maken.

Inmiddels weet ik dus beter. De conditie van de lippen is van het grootste belang. Het is niet zo van 'je hebt het of je hebt het niet', nee, je kunt er wel degelijk zelf iets aan doen. Op 1 november 2004 ben ik met deze warming-up gestart. Elke dag, zeven dagen in de week. In het begin best pittig, maar na een maand ben je in staat om alles te spelen wat er maar te spelen valt. Voor lead trompet in een big band draai ik mijn hand niet meer om. Iets wat ik in mijn goede tijd nauwelijks aandurfde.


Index Musikhaus Thomann Linkpartner


© 1998-2021 Jazzmasters.nl - Rene Laanen - The Netherlands
Reproduktie of distributie van Jazzmasters media is verboden.